Chima Ferguson | Vans Propeller | Raw

Chima Ferguson is no joke.  With flawless style Chima does what he does best in Vans’ Propeller.  Even after a beating Chima owns every drop, stair-set, gap, and bank he skates. Maybe it the Australia waters that give him his super powers, or just maybe his pro-model Vans Chima Ferguson Pro Skate Shoes help him out.  What ever it is, it works.

Vans Chima Ferguson Pro Skate Shoes

Check out our other Vans shoes and products.

Red Bull Sky Gate Highlights | *Sketchy

Red Bull’s newest mountain bike event is called Sky Gate, whereas I simply call it sketchy.  The course flows rapidly down a 50° pitched flight of 999 stairs that leads up to the world renowned Big Gate at Tianmen Mountain National Park – Zhangjiajie, Hunan Province, China.

It’s very likely that the riders invited had no idea what the course would look like, let alone ride like. An intense straight drop-in to 500 stairs, onto sections of flats, little gaps to stairset landings, to rickety berm/wallrides, a blind closeout-ish gap to short stop finish line like this is not for the faint-hearted. To stand behind the start gate’s wand is one thing, but if you actually want to drop you’ll need watermelon sized balls.

In the highlights reel above you’ll see all the action, including Kelly McGarry’s brutal slam at the 1:47 mark.  I’m not sure if the 360p quality video is what makes the course look damp, but it’s easy to see there isn’t any room for error.  Event coordinators need to ensure that riders can ride to their best ability while creating a course that is fast and technical; it’s a tough job, but someone needs to do it.

If you’re thinking about doing something crazy like this, make sure to wear a helmet.  Check out all of our helmets HERE.


Top Ten Mountain Bike Mistakes

The Global Mountain Bike Network has set solutions to the top ten most common mountain mistakes. Listen up kiddos, it could help you more than you imagine.

1. Using arms to pump.  Solution: Pump with legs.
2. Feet positioned too flat on pedals.  Solution: Keep heels down.
3. Pulling up on the handlebars to lift front wheel.  Solution: Set weight back.
4. Using pedals to lift back wheel.  Solution: Set weight for bunny hop.
5. Bike setup.  Solution: Talk to a pro.
6. Potential pedal strikes.  Solution: Use higher gear to predict where pedals will be.
7. Staying inline with bike while cornering.  Solution: Lean bike more than body.
8. Dropping pedals too early before corners.  Solution: Drop outside foot when corner starts.
9. Breaking in corners.  Solution: Adjust speed prior to corner.
10: Being too mellow.  Solution: Use more speed and momentum.

Need a new mountain bike? Check out all of ours HERE.

Curren Caples | Vans Propeller |RAW FILES

Vans has an eye for talent. There’s proof in Curren Caples’ fluid style.  Picking up sponsors is no easy task, and Caples has put in work day in and day out to get where he’s at.  Nice work.

Curren Caples
DOB: 1/10/1996
Stance: Regular
Hometown: Ventura, CA
Currently Resides: Ventura, CA
Sponsors: Vans Shoes, Flip Skateboards, Hurley Clothing, Independent Trucks, and Ricta Wheels

The UnReal Movie Official Trailer – 4k Mountain Biking

UnReal is for those of us who escape. A film that celebrates breaking free from the confines of reality and venturing into a boundless world. This place isn’t remote or hard to find, and yet many never see it. Here, glacial walls transform into mountain bike trails, rain and snow aren’t the only elements to fall from the sky and thousand pound mammals become riding partners. Breathtaking visuals conjure feelings of awe and pure joy; feelings that only those of us who venture outside can truly understand. This film is dedicated to you — the dreamers, the rule-breakers, the ones who never grow up, the ones who know the secret — the ones who know the way into the UnReal world.

Starring: Brandon Semenuk, Brett Rheeder, Cam McCaul, Graham Agassiz, Steve Smith, Tom van Steenbergen and Thomas Vanderham, with Brook MacDonald, Finn Iles, Ian Morrison, James Doerfling, Matty Miles and friends.

Get your new Mountain Bike HERE.

Read More