The Haugen

These rippers have been breaking out of their shells and discovering who they really are.  Another unstoppable generation of riders is coming out of Trollhaugen and they’re bringing the heat.

Riders: Luke Zajac, Zach Zajac, Benny Milam, Garret Mckenzie, Nick Irwin, Gabe Walstrom, Cam Kaiser, and Cole Dimeglio

Edit: Zach Zajac

Film: Emit Salokar and Zach Zajac and others

Robbie Roethler | Park Edit | 2014-2015

You may think this is just a highlight real, and it is, but this park edit also displays how Robbie Roether rides every day.  Robbie Roethler’s 2014-2015 Park Edit is nothing short of amazing.  Hammer after hammer, banger after banger, Robbie rips jumps and thrashes rails.  It’s difficult to fill a 2:41 edit with so many heavy tricks, yet somehow Robbie goes above and beyond what is extraordinary.  How many riders riders have a Cab 270°- Front Board to Back Board (Change Up) – Pretzel Out as an ender?  Just one, Robbie Roethler.

Like Salomon decks like Robbie?  Check out what he rides HERE.

Edit: Billy Bjork

 

Chima Ferguson | Vans Propeller | Raw

Chima Ferguson is no joke.  With flawless style Chima does what he does best in Vans’ Propeller.  Even after a beating Chima owns every drop, stair-set, gap, and bank he skates. Maybe it the Australia waters that give him his super powers, or just maybe his pro-model Vans Chima Ferguson Pro Skate Shoes help him out.  What ever it is, it works.

Vans Chima Ferguson Pro Skate Shoes

Check out the Vans Chima Ferguson Pro Skate Shoes out HERE.

Red Bull Sky Gate Highlights | *Sketchy

Red Bull’s newest mountain bike event is called Sky Gate, whereas I simply call it sketchy.  The course flows rapidly down a 50° pitched flight of 999 stairs that leads up to the world renowned Big Gate at Tianmen Mountain National Park – Zhangjiajie, Hunan Province, China.

It’s very likely that the riders invited had no idea what the course would look like, let alone ride like. An intense straight drop-in to 500 stairs, onto sections of flats, little gaps to stairset landings, to rickety berm/wallrides, a blind closeout-ish gap to short stop finish line like this is not for the faint-hearted. To stand behind the start gate’s wand is one thing, but if you actually want to drop you’ll need watermelon sized balls.

In the highlights reel above you’ll see all the action, including Kelly McGarry’s brutal slam at the 1:47 mark.  I’m not sure if the 360p quality video is what makes the course look damp, but it’s easy to see there isn’t any room for error.  Event coordinators need to ensure that riders can ride to their best ability while creating a course that is fast and technical; it’s a tough job, but someone needs to do it.

If you’re thinking about doing something crazy like this, make sure to wear a helmet.  Check out all of our helmets HERE.

 

Top Ten Mountain Bike Mistakes

The Global Mountain Bike Network has set solutions to the top ten most common mountain mistakes. Listen up kiddos, it could help you more than you imagine.

1. Using arms to pump.  Solution: Pump with legs.
2. Feet positioned too flat on pedals.  Solution: Keep heels down.
3. Pulling up on the handlebars to lift front wheel.  Solution: Set weight back.
4. Using pedals to lift back wheel.  Solution: Set weight for bunny hop.
5. Bike setup.  Solution: Talk to a pro.
6. Potential pedal strikes.  Solution: Use higher gear to predict where pedals will be.
7. Staying inline with bike while cornering.  Solution: Lean bike more than body.
8. Dropping pedals too early before corners.  Solution: Drop outside foot when corner starts.
9. Breaking in corners.  Solution: Adjust speed prior to corner.
10: Being too mellow.  Solution: Use more speed and momentum.

Need a new mountain bike? Check out all of ours HERE.