Bike on a Slackline! Kenny Belaey

Slackling with a bike has been done before.  With a quick search you’ll find that even unicyclists have done it, but no one has done it on such a grand scale as Kenny Belaey.

Riding above a gorge 367′ deep across a 60′ slackline is not easy, it’s insane, and I’m glad Kenny pushed through.

Need a new bike to potential slackline with?  Check them out HERE.

Red Bull Hardline | Gee Atherton POV

Last year’s Red Bull Hardline MTB track was one of the most demanding ever seen, pushing the sport of downhill mountain biking to the limit. Huge rock gardens, giant slab rolls, tight wood sections, technical natural features and the now infamous road gap created a track to push downhill racing to the next level.

This year, Dan Atherton set about raising the bar once again. Here we see Dan’s brother and former World Champion, Gee Atherton, testing the track for the first time, giving us a glimpse of what the riders will experience this weekend.

Getting into down hill Mountain Biking is easy.  Start HERE.

 

 

50 Years of Going Beyond – Trailer

For the last five decades, Whistler Blackcomb has left its mark on those who are drawn to the mountains. What started as a single Olympic dream in 1966 has evolved into the largest ski resort in North America, with a slew of accomplishments to back it up. From the resort’s adventure-seeking founders to its freestyle heydays-and breaking Guinness World Records along the way-snowsport industry legends recount the contributions that Whistler Blackcomb has made to skiing and snowboarding and the significance of its golden anniversary. But while 50 Years of Going Beyond solidifies the resort’s legacy in the past, there is no denying that the last 50 years is just the beginning.

Whistler Blackcomb: 50 Years of Going Beyond – 1965.66 – 2015.16
Presented by: Whistler Blackcomb and TELUS
Produced by: Switchback Entertainment, Whistler Blackcomb, and Origin Design & Communications

Red Bull Sky Gate Highlights | *Sketchy

Red Bull’s newest mountain bike event is called Sky Gate, whereas I simply call it sketchy.  The course flows rapidly down a 50° pitched flight of 999 stairs that leads up to the world renowned Big Gate at Tianmen Mountain National Park – Zhangjiajie, Hunan Province, China.

It’s very likely that the riders invited had no idea what the course would look like, let alone ride like. An intense straight drop-in to 500 stairs, onto sections of flats, little gaps to stairset landings, to rickety berm/wallrides, a blind closeout-ish gap to short stop finish line like this is not for the faint-hearted. To stand behind the start gate’s wand is one thing, but if you actually want to drop you’ll need watermelon sized balls.

In the highlights reel above you’ll see all the action, including Kelly McGarry’s brutal slam at the 1:47 mark.  I’m not sure if the 360p quality video is what makes the course look damp, but it’s easy to see there isn’t any room for error.  Event coordinators need to ensure that riders can ride to their best ability while creating a course that is fast and technical; it’s a tough job, but someone needs to do it.

If you’re thinking about doing something crazy like this, make sure to wear a helmet.  Check out all of our helmets HERE.

 

Top Ten Mountain Bike Mistakes

The Global Mountain Bike Network has set solutions to the top ten most common mountain mistakes. Listen up kiddos, it could help you more than you imagine.

1. Using arms to pump.  Solution: Pump with legs.
2. Feet positioned too flat on pedals.  Solution: Keep heels down.
3. Pulling up on the handlebars to lift front wheel.  Solution: Set weight back.
4. Using pedals to lift back wheel.  Solution: Set weight for bunny hop.
5. Bike setup.  Solution: Talk to a pro.
6. Potential pedal strikes.  Solution: Use higher gear to predict where pedals will be.
7. Staying inline with bike while cornering.  Solution: Lean bike more than body.
8. Dropping pedals too early before corners.  Solution: Drop outside foot when corner starts.
9. Breaking in corners.  Solution: Adjust speed prior to corner.
10: Being too mellow.  Solution: Use more speed and momentum.

Need a new mountain bike? Check out all of ours HERE.